Palac w Wilanowie

459. Ogród pożytkowo-fruktyfikujący

459. Ogród pożytkowo-fruktyfikujący
lektor Lektor

Posadzono w nim warzywa i zioła, które uprawiano na XVII-wiecznych grządkach króla Jana III i w czasach księżnej Elżbiety Sieniawskiej. Rosną tu tajemniczo brzmiące: marek kucmerka, świerząbek bulwiasty, skorzonera czy oman wielki. A także dobrze znane: czosnek dęty, brukiew, soczewica, dynia, sałata czy ogórki. Przy uprawie XVII-wiecznych gatunków stosowane są dawne sposoby i narzędzia ogrodnicze. Również 300 lat temu szklane klosze chroniły wrażliwe gatunki przed przymrozkami i niekorzystną aurą, a gliniane osłonki służyły np. do bielenia szparagów. Rośliny z tego ogrodu wykorzystywane są podczas zajęć edukacyjnych dotyczących historycznej uprawy warzyw. Ponadto stają się składnikami potraw przygotowywanych przez wilanowskiego kuchmistrza zajmującego się rekonstrukcją kulinarną.


back
Up
lang
help